Panik Atak
Panik atak, bireylerde sürekli korku ve kaygıya neden olan bir tür psikolojik rahatsızlıktır. Anksiyete bozukluğu kapsamında yer alan panik atak kişinin gündelik hayatında olumsuz etkilere neden olur. Kaygılı olmak bireyin en normal ruh durumlarından biridir. Ancak zamansız ve yoğun bir şekilde yaşanan kaygı ve korku patolojiktir ve panik atak olarak adlandırılır. Rahatsızlığı yaşayan kişiler herhangi bir sebep yokken korku, kaygı, stres ve benzeri ruh hallerini yoğun bir şekilde yaşar.
Panik Atak Nedenleri
Psikoloji alanında panik atağın net bir nedeni henüz saptanamamıştır. Ancak yapılan gözlemlere ve toplanan verilere göre travmatik durumlar, ani kayıplar ve çok stresli dönemler panik atağın başlıca nedenlerindendir. Bu nedenlere ek olarak beyindeki nörotransmiter dengesizliği de eklenmektedir. Gözlemlenen birçok faktöre bağlı olarak meydana gelen panik atak bireylerde benzer belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Panik Atak Belirtileri
Anksiyete bozukluğu kapsamında yer alan panik atak bazı belirtilerle ortaya çıkar. Bu belirtiler oldukça tipik olup neredeyse tüm bireylerde aynıdır. Panik atak belirtileri şunlardır:
- Titreme
- Hızlı kalp atışı
- Ölme korkusu
- Terleme ya da üşüme
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Baygınlık
- Mide bulantısı
- Vücutta uyuşukluk hissi
- Parmaklarda karıncalanma
Bu belirtiler rahatsızlığı yaşayan bireylerde sıklıkla gözlemlenen belirtilerdendir. Bireyler panik atak krizlerinde bu belirtilerden birkaçını mutlaka yaşarlar. 5-20 dakika arası gerçekleşebilir, aynı zamanda daha fazla da sürebilir. Bu belirtilerin sık sık yaşanması durumunda ise mutlaka uzman kişilerden destek alınmalıdır. Aksi takdirde bireyin yaşamını olumsuz olarak etkilemeye devam eder.
Panik Atak Tedavi Süreci
Panik atak tedavisinde uzman kişiye başvurduktan sonra bireye bu konuyla ilgili sorular yöneltilir. Bunun yanı sıra diğer psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi fiziki muayene de yapılır. Yapılan muayene ve gözlemler sonucunda bireye teşhisi koyulur. Ardından tedavi sürecine başlanır. Düzeyine göre tedavi yöntemleri uzman kişi tarafından uygulanır.
Panik atak tedavisinde genelde ilaç kullanılır. Ancak bilişsel davranışçı terapi de uygulanabilir. Ancak bu yöntemlerle de belirtileri geçmiyorsa birey psikiyatriste yönlendirilebilir. Bu rahatsızlık tek başına atlatılması zor olduğu için mutlaka uzman kimselerden destek alınmalıdır. Böylece ilerlemesinin ve hayatı olumsuz olarak etkilemesinin önüne geçilebilir.
Panik Atak Sırasında Yapılması Gerekenler
Panik atak krizi bazı durumlarda fizyolojik belirtilerle ortaya çıkabilir. Bu durumlarda korkmak ve krizin üzerine gitmek yerine sakin kalmaya çalışmak en doğrusu olacaktır. Aynı zamanda panik atak anlarında şunları yapmak etkili olacaktır:
- Farkındalık düşünceleri krizlerde en etkili yöntemlerdendir. Özellikle de ölüm düşüncesi akla geldiğinde bunun doğru olmadığı beyne hatırlatılmalıdır.
- Dikkat dağıtıcı aktiviteler de bulunmak da panik atağın geçmesini sağlayabilir.
- Yavaş ve derin nefesler alınmalıdır.
- Krizin geçeceğini hatırlayarak olumlu düşüncelere odaklanılmalıdır.
Tüm bu yöntemleri uygulanarak krizin geçmesi sağlanabilir. Bunların yanı sıra panik atak anı haricinde yoga ve pilates gibi aktiviteler de yapılabilir. Bu rahatsızlık için yazılmış kitaplar okunabilir. Nefes alıp verme egzersizleri uygulanabilir. Ancak bunlar sadece hafifletmeye yarayan yöntemlerden olup geçirmeyecektir. Kurtulmak için mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Sürekli olarak yaşanan panik atak kişiyi fiziksel ve ruhsal olarak ele geçirdiği için tedavi olunmalıdır. Kartal Psikolog randevuları alarak bu rahatsızlıktan sağlıklı ve etkili bir şekilde kurtulmak mümkündür. Böylece daha güzel ve kaliteli bir hayatın içinde olup kendinizi iyi ve mutlu hissedeceksiniz.