top of page

Maltepe Psikolog

Maltepe Psikolog

     Her insan anne karnında başlayan hayat serüveninde çeşitli zorluklar yaşar ve bazı zorluklar kişide psikolojik hastalıklara sebep olabilir. Bu hastalıklar çeşitli psikolojik travmalara bağlı olabilir. Maltepe psikolog genelinde hizmet vermekte olan uzman Klinik Psikolog olarak hayat serüveninizdeki iyileşme yolunuzda sizlere destek olmak için yanınızdayım. Sizlere psikolojik rahatsızlıklara sebep olabilen travmalar ve bilinçaltından bahsetmek istiyorum.

Bilinç Altı Nedir?

     Bilinçaltı, yaşamını sürdüren her insanda var olan bir yapıdır. Bu yapı ilk olarak Freud tarafından ortaya atılmıştır. İnsanın yaşam süresince farkında olarak ya da olmayarak yapmış oldukları tüm davranışları bilinçaltına kaydedilmektedir. Dolayısıyla bilinçaltı farkında olmadan davranışlarını sergilemekte ve yaşamını devam ettirebilmektedir.

     Bilinçaltı insanların farkındalıklı bilincinin dışını kapsayan alandır ve bünyesinde var olanların istenildiği takdirde bilince aktarıldığı bir tür zihin bölgesi, bilince gelmeyen olayların yaşandığı bir iç olarak tanımlanmaktadır. Psikolojide önemi çok büyük olan bilinçaltı kavramı, insanların davranışlarını yöneten ve yönlendiren en önemli unsurlardan biridir.

     Bilinçaltı insanın yaşamında pek çok konuyu etkileyebilmektedir. Yürümek kadar hayatımızın temel bir parçası olan bir eylemde bile yürüme eylemini gerçekleştirmek için hareket etmesi gereken onlarca kasın eş zamanlı ve senkronize çalışmasında zihin artık o kadar çok alışmıştır ki bu durumu değerlendirip ona göre otomatik olarak farkında olmadan yönetmektedir. Bu gibi basit bir yürüme eyleminden yola çıkarak aslında hayatımızda karşılaştığımız durumlar karşısında vermiş olduğumuz tepkiler, bu tepkilere karşı düşüncelerimiz ve düşüncelerimiz sonucunda ortaya çıkan duygularımız da aslında bilinçaltı süreçlerin etkisi oldukça fazladır. İlişkilerimiz, aile sorunlarımız, meslek tercihimiz gibi tüm süreçler bilinçaltının etkilediği süreçlerdir.

     Bir bilgisayarın hard diskine benzetilen bilinçaltı, insanın yaşadığı her şeyi kaydeder ve zamanı geldiğinde bu kaydedilenleri ve komutları bilince ileterek insanın yaşamını yönlendirir. Dolayısıyla bilinçaltı olan süreçlerimizin farkına varmamızla birlikte yaşamımızın olumsuz etkilenmemesi anlamında kontrol edebilmeyi öğrenebilmesi gerekir. Bilinçaltı normal şartlarda kontrolsüz olarak kendini gösterirken, insanlar diledikleri takdirde bilinçaltını yönlendirebilmeyi öğrenebilir.

Travma Nedir?

     Kişiyi aşırı korkutan, dehşet içinde bırakan, çaresiz hissettiren, şok etkisi yaratan, çoğu kez olağandışı ve beklenmedik olayların yol açtığı etkilere travma denir. Tabi tüm bu duygulara sebep olan olayların her biri travma etkisi de yaratmaz. Savaşlar, patlamalar, doğal afetler, işkence, tecavüz, kazalar ve şiddet vakaları gibi olaylar ruhsal travmaya neden olabilir.

 

     Her travmatik olayın etkisi kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Travmaya yüklenen anlam, kişinin geçmiş yaşantıları, stresle başa çıkma kapasitesi, sosyal desteği, karakteri ve genetik yapısı da travma üzerine belirleyici faktörlerdir. Travmalar bedensel ve psikolojik olarak çeşitli hastalıklara yol açabilir.

 

     Bu gibi durumlarda Maltepe psikolog olarak travma ve hastalıklarınızın çıkış noktasını bularak uyguladığım gerekli psikoterapi teknikleriyle sizlere yardımcı olmaktayım. Maltepe psikolog genelinde hizmet vermekte olan uzman Klinik Psikolog olarak başvurduğum tedavi yöntemleriyle psikolojik sağlığınıza kavuşarak hayata sağlıkla devam etmeniz için elimden geleni yapacağıma emin olabilirsiniz.

bottom of page