EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) Nedir?
EMDR, (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), göz hareketleri duyarsızlaştırma ve yeniden işleme olarak adlandırılan bir terapi yöntemidir. EMDR, özellikle travmatik yaşantılar sonrasında ortaya çıkan anksiyete, depresyon ve diğer psikolojik sorunları tedavi etmek için kullanılır.
1980’lerde psikoterapist Francine Shapiro tarafından geliştirilmiştir. Shapiro, göz hareketleri sırasında zihinsel olarak rahatlama hissi yaşadığını keşfetti ve bunun terapide kullanılmasının mümkün olduğunu düşündü. Orijinal olarak göz hareketleri kullanılarak yapılan bir terapi yöntemi olsa da, bugünlerde diğer duyusal uyarıcılarda (kulaklıklarla ses, dokunma vb.) kullanılmaktadır. Kişinin travmatik bir olayı hatırlaması sırasında göz hareketleri, kulaklıklarla sesler veya dokunma gibi uyaranların kullanımını içerir. Bu uyaranlar, beynin bir yarısından diğerine hızlı bir şekilde geçiş yaparak, travmatik anıları işleme mekanizmasını aktive eder. Bu sayede, kişinin rahatlaması, rahatlama hissi ve korkunun azalması sağlanır.
EMDR tedavisi, birçok durumda BDT (bilişsel davranışçı terapi) ile birlikte kullanılır. BDT ile birlikte kullanıldığında, kişinin duygu durumlarını ve düşüncelerini değiştirmeye yardımcı olur. Bu yöntem, kişinin korkuları, öfke, suçluluk ve kaygı düzeylerinde bir azalma sağlar.
Bu teknik, travmatik bir olayın yol açtığı anksiyete, depresyon, öfke ve diğer psikolojik sorunları tedavi etmek için kullanılabilir. EMDR tedavisi ayrıca, korku, panik atak, stres, kronik ağrı, bağımlılık ve uykusuzluk gibi diğer psikolojik sorunları tedavi etmek için de kullanılabilir.
Birçok araştırma çalışmasında etkili olduğu kanıtlanmış bir terapi yöntemidir. Araştırmalar, EMDR’nin PTSD belirtilerinde azalmaya neden olduğunu, travmatik anıları ve düşünceleri düzene soktuğunu ve kişinin travmatik bir olayı işleme sürecinde duygusal olarak rahatlamasına yardımcı olduğunu göstermektedir.
EMDR terapisi, herhangi bir kişinin yardım alabileceği bir terapi yöntemidir. Herhangi bir yaş grubu için uygulanabilir ve ciddi bir travma sonrası stres bozukluğu yaşayan kişinin tedavisinde kullanılabilir. Bu tedavi süreci, genellikle 6-12 seans sürer. Ancak, bazı durumlarda daha fazla seans gerekebilir.
Diğer terapi yöntemlerine göre birçok avantaja sahiptir. İlk olarak, diğer terapi yöntemlerine kıyasla daha kısa bir sürede sonuçlar verir. Birçok psikolojik sorun için etkili bir tedavi yöntemi olduğu için, ayrıca daha geniş bir yelpazede kullanılabilir.
Diğer terapi yöntemlerinden farklı olarak, kişinin travmatik anılarını yeniden yaşamasını gerektirmez. Bu sayede, kişinin daha az stres yaşamasına ve tedaviye daha açık olmasına yardımcı olur.
EMDR terapisi, ayrıca, diğer terapi yöntemlerine kıyasla daha az invazivdir. Bu, kişinin daha az rahatsız olmasını sağlar ve terapinin daha kolay bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur.
Sonuç olarak, EMDR, travmatik bir olayın yol açtığı anksiyete, depresyon, öfke ve diğer psikolojik sorunları tedavi etmek için etkili bir terapi yöntemidir. EMDR terapisi, göz hareketleri, ses veya dokunma gibi duyusal uyaranların kullanılması yoluyla çalışır. Bu yöntem, kişinin duygusal durumunu iyileştirmeye, düşüncelerini değiştirmeye ve travmatik anıları düzene sokmaya yardımcı olur.