Depresyon
Depresyon bir duygudurum bozukluğu olarak tanımlanan kişiyi sürekli üzüntü ve ilgi eksikliği gibi hallere sürükler. Depresyon iki farklı şekilde de adlandırılabilir. Bunlar majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak bilinir. Kişilerin hayatlarını olumsuz olarak etkileyen depresyon mutlaka tedavi edilmesi gereken psikolojik ve ruhsal bir rahatsızlıktır. Günlük aktiviteleri yaparken bile kişi fiziksel olarak da etkilenir. Sürekli kişinin hayatını etkileyen bu duygudurum bozukluğu uzman kişilerin desteğiyle sağlıklı bir şekilde atlatılabilir.
Depresyon Nedenleri
Depresyonun nedenleri birçok faktöre göre değişkenlik gösterir. Dolayısıyla tek bir neden söz konusudur. Genetik depresyonda etkili olan bir faktör olarak gözlemlenmiştir. Aynı zamanda beyindeki fiziksel özellikler de depresyonun nedenlerinden biri olarak uzmanlar tarafından gözlemlenmeye devam etmektedir. Özellikle de kadınların bazı hormonsal dönemlerinde depresyon daha sık yaşanır. Dolayısıyla hormonlar da depresyona yol açan nedenlerden biri olarak kabul edilmiştir.
Beyin kimyasalları olarak bilinen nörotransmiterler depresyon oluşumunda etkili rol oynayan faktörlerden biridir. Bunlara ek olarak travmatik olaylar, önemli fizyolojik hastalıklar, kişilik özellikleri, yaşadığı çevre, madde ve alkol kullanımı ve bazı ilaçlar da depresyona neden olmaktadır. Dolayısıyla depresyon birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkan ve kişiden kişiye değişen bir duygudurum bozukluğudur.
Depresyon Belirtileri
Depresyon bireylerde genelde benzer şekilde ortaya çıkar. Eğer çok fazla belirti yoğun bir şekilde gözlemleniyorsa mutlaka uzman desteği alınmalıdır. Kişinin yaşamını olumsuz olarak etkileyen depresyonun belirtileri şunlardır:
- İlgi eksikliğinden sitem etme ve büyük bir üzüntü yaşamak
- Ortada herhangi bir sebep yokken ağlama ve umutsuzluk duygularına kapılmak
- Dikkat dağınıklığı
- Yaşamış olduğu olumsuz durumlarda sinirli ve öfkeli davranışlar sergileme
- Hobilere zaman ayırmama ve sosyal aktivitelerden kendini soyutlamak
- Sürekli yalnız kalma isteği
- Dengesiz beslenmeyle birlikte çok yeme ya da aksine az yeme alışkanlıkları
- Kendine zarar verme düşünceleri
- Sürekli enerjisizlik ve yorgunluk
- Bilişsel becerilerin zayıflaması
- Düzensiz uykuyla birlikte çok uyuma ya da az uyuma alışkanlıkları
Bu belirtiler depresyonda sıklıkla gözlemlenen durumlardandır. Neredeyse tüm bu belirtilere sahip olan kişiler mutlaka uzman desteği almalıdır. Günlük hayattan iş ve okul yaşamına kadar olumsuz bir şekilde etkileyen depresyon farklı seviyelerde gözlemlenir. Hafif, orta ya da şiddetli bir şekilde görülen depresyonda mutlaka tedavi alınmalıdır.
Depresyon Tedavi Edilebilir Mi?
Bir duygudurum bozukluğu olarak nitelendirilen depresyon bazı yöntemlerle tedavi edilmektedir. İlaç ve psikoterapi depresyonun tedavisinde kullanılan yöntemler arasındadır. Bu tedaviler kişinin depresyonun seviyesine ve türüne göre farklılık gösterebilir. Şiddetli depresyonda ise birey hastaneye yatabilir. Uzman psikolog ve psikiyatristler depresyonun tedavisinde sağlıklı ve rahat bir şekilde destek sağlayan kimselerdir. Bireyleri gözlemleyen, depresyonun türüne ve seviyesine göre teşhis koyan uzmanlar tedavi yöntemlerini de buna göre belirler.
Depresyon Nasıl Teşhis Edilir?
Depresyon teşhisi öncelikle fiziksel muayene ile başlar. Bireye sorular sorulur ve gerekli görüldüğünde laboratuvar testlerine ihtiyaç duyulur. Ardından psikiyatrik değerlendirmede yine kişiye sorular sorularak cevapları ve davranışları gözlemlenir. Tüm bunların sonucunda depresyonun teşhisini koyar ve tedavi sürecine başlanır.
Depresyon tedavi süreci depresyonun türüne ve düzeyine göre farklılık gösterdiği için net bir zaman ifadesi söz konusu değildir. Aynı zamanda uygulanan yöntem de bu süreci değiştirmektedir. Depresyon tedavisi sağlıklı ve kaliteli bir yaşam tarzı için gerekli durumlarda mutlaka alınmalıdır. Tedavinin ertelenmesi söz konusu olduğunda depresyonu daha şiddetli bir hale gelebilir ve bu da bireyin hayatın yaşanmaz hale getirebilir. Dolayısıyla Kartal Psikolog randevuları alarak depresyonunuzun sağlıklı ve rahat bir şekilde atlatılmasını sağlayabilirsiniz.