Skip links
borderline kişilik bozukluğu

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

Borderline Kişilik Bozukluğu

Kişinin duygularını düzenleme yeteneğini ciddi şekilde etkileyen Borderline kişilik bozukluğu, bir akıl hastalığıdır. Duygu kontrolünün kaybı; dürtüselliği arttırabilir, özgüveni azaltabilir ve yakın ilişkileri olumsuz etkileyebilir. Borderline kişilik bozukluğunun belirti ve semptomlarıyla başa çıkmak için çeşitli terapiler kullanılır.

Borderline Kişilik Bozukluğunun Teşhisi Nasıl Yapılır?

Çeşitli testlerle ve kapsamlı görüşmelerle uzmanlar hastalığın teşhisinde bulunabilir. Dikkatli yapılan muayeneler ve görülen semptomlar diğer olası hastalıklardan ayırt etmeye yardımcı olabilir. Uzmanlar hastalığı teşhis ederken, kişilerin akıl hastalığı geçmişini ve aile tıbbi geçmişlerini de incelerler.

Borderline kişilik bozukluğu geç ergenlik veya erken yetişkinlik dönemlerinde teşhis edilebilmekte olup, bazen 18 yaşından küçük bireylerde de teşhis koyulabilir. Bu durumda, bireyin semptomları belirgin olmalı ve en az bir yıldır sürüyor olmalıdır.

Borderline Kişilik Bozukluğunun Başka Hastalıklarla Benzer Semptomları Var Mı?

Genellikle travma sonrası stres bozukluğu ile ortaya çıkan Borderline, özellikle majör depresyon olmak üzere; TSBB, bipolar bozukluk, anksiyete bozuklukları ve yeme bozuklukları gibi diğer hastalıklarla benzer belirti ve semptomlara sahiptir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Daha az şiddetli semptomları görülen Borderline kişilik bozukluğu olan bireylerin, hayat kalitelerinin daha iyi olduğu çeşitli araştırmalar sonucunda ileri sürülmüştür. Tedavi başladıktan sonra semptomlarla başa çıkma becerisinin birçok faktörün etkilediği görülmüştür. Konuşma terapisi olan psikoterapi yöntemi sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.

Psikoterapi, Borderline kişilik bozukluğunun tedavisinde birinci basamak olarak uygulanır. Uzmanlar tarafından bire bir seanslarla ya da grup çalışmaları yoluyla yapılır. Borderline kişilik bozukluğu olan bireyler, grup çalışmalarıyla birlikte etkileşim kurmayı, yakın ilişkileri pozitif yönde geliştirmeyi ve etkili bir şekilde kendilerini ifade etmeyi öğrenirler. Genellikle Borderline kişilik bozukluğu tedavisinde kullanılan psikoterapi çeşitleri şunlardır:

  1. Diyalektik Davranış Terapisi
  2. Bilişsel Davranışçı Terapisi

Diyalektik Davranış Terapisi, Borderline kişilik bozukluğuna sahip bireyler için geliştirilmekte olup, duygudurumlarını dengeleme konusunda yardımcı olmaktadır. Ayrıca, bu tedavi, bireylerin yoğun duygularını kontrol etmesinde, kendilerine zarar veren davranışları azaltmasında ve ilişkilerini geliştirmesinde etkilidir. Ek olarak Diyalektik Davranış Terapisi, sıklıkla kullanılan bir psikoterapi yöntemi olarak bilinir.

Bilişsel Davranışçı Terapisi ise; kendileri ve diğerleri hakkında yanlış algılara sahip, yakın ilişkilerde sorunlar yaşayan kişilere yardımcı olur. Ruh hali dengesizliklerini ve kaygı semptomlarını azaltmaya yönelik psikoterapi olan Bilişsel Davranışçı Terapisi, hastaların kendilerine zarar vermesi ve intihara yönelik davranışları konusunda etkilidir. Bu tedavi, Borderline kişilik bozukluğuna sahip bireylerin hayat kalitesini iyileştirir.

Borderline Kişilik Bozukluğunda İlaç Tedavisi Kullanılır mı?

Borderline kişilik bozukluğunun tedavisinde ilaçların kesin etkilerini belirsizdir. Ama bazı durumlarda, depresyon gibi diğer hastalıkların tedavisinde uzmanlar tarafından önerilir. İlaçlarla tedavi, birden fazla uzmanlar iş birliği halinde uygulanır.

Borderline Kişilik Bozukluğu Teşhisi Koyulan Bireyler Hastane Bakımına İhtiyaç Duyarlar Mı?

Genellikle, semptomları ağır geçen bireyler hastane bakımına ihtiyaç duyabilir. Semptomları hafif olan bireylerde hastane bakımına ihtiyaç görülmez. Uzmanlar tarafından Borderline teşhisi koyulan bireylerin yatarak tedavi olup olmayacağı belirlenir.

Borderline Kişilik Bozukluğu İçin Yapılan Psikoterapi Seansına Aile Üyeleri Katılabilir Mi?

Borderline kişilik bozukluğuna sahip bireylere aile üyeleri veya sevdiği diğer insanlar, onların semptomlarını ağırlaştıracak davranışlarda bulunabilir. Bununla birlikte belirli durumlarda, kişinin tedavisini desteklemeye yardımcı olması için aile üyeleri de seanslara katılabilir. Aile terapileri, Borderline kişilik bozukluğunu anlama ve bu hastalığın etkilerini azaltmaya yönelik davranışlarda bulunma konusunda yardımcı olabilir. Kartal Psikolog randevuları alarak Borderline kişilik bozukluğu konusunda deneyimli uzmanlarla görüşebilir ve tedavi sürecine başlayabilirsiniz.

Leave a comment